Dat is niet mogelijk. We hebben de belastingen om administratieve redenen samengevoegd. Dit zorgt voor minder kosten.
De RBG legt belastingen op voor waterschappen en gemeenten. U betaalt mee aan het werk dat waterschappen en gemeenten voor u en anderen doen. Hieronder staat wat waterschappen en gemeenten doen.
Wat doet het waterschap?
Vuil water schoonmaken. Denk aan vuil water vanuit wc, douche, wasmachine en keuken. Dit gebeurt met zuiveringsinstallaties.
De kans op wateroverlast zo klein mogelijk houden. Bijvoorbeeld door de dijken en kades te onderhouden. Door water weg te pompen bij veel regen. Of door water vast te houden bij droogte. Ook zorgt het waterschap voor schoon, gezond en levend water.
Wat doet de gemeente?
Uw afval ophalen en verwerken
De riolering onderhouden. Dit is het buizenstelsel dat uw vuile water naar de zuiveringsinstallatie van het waterschap brengt.
Zorgen voor algemene zaken in uw woonplaats. Denk aan bomen, struiken, straten, buurthuizen en speeltuinen.
Vanaf 2022 houdt de RBG de bedrijfsgegevens van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) aan. Zijn deze gegevens niet juist? Neem dan contact op met de KvK? De KvK wijzigt de gegevens in het Handelsregister en geeft dit automatisch aan de RBG door. De RBG past de gegevens automatisch aan. Dit geldt ook voor het doorgeven van correspondentie- en/of postadressen.
Overheidsorganisaties zijn verplicht de gegevens van bedrijven te koppelen aan de gegevens in de basisregistratie van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Hierbij worden de gegevens van het Handelsregister overgenomen. Door deze actie komt er meer eenheid in de bedrijfsgegevens bij alle overheidsorganisaties. Het betekent ook dat alle vestigingen onder de eigenaar vallen, net zoals in het Handelsregister.
In termijnen betalen via automatische incasso is mogelijk voor aanslagen tot 5000 euro. Is het aanslagbedrag lager dan 5000 euro? Dan kunt u in termijnen blijven betalen.
Heeft uw onderneming meerdere vestigingen? En bent u niet de statutaire eigenaar? Dan heeft de RBG uw bedrijfsgegevens gekoppeld aan de gegevens in de basisregistratie van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Elke overheidsorganisatie moet dit doen. Door deze actie komt er meer eenheid in de bedrijfsgegevens bij alle overheidsorganisaties. Omdat de gegevens zijn gekoppeld, vallen alle vestigingen nu onder de statutaire eigenaar van het bedrijf in ons systeem. De eigenaar krijgt ook vanaf dit jaar de aanslag voor alle vestigingen. Alleen de eigenaar kan de gegevens nog inzien via Mijn RBG. Hebt u nog gegevens nodig of hebt u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Ons telefoonnummer is 088 291 10 00. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.
De tarieven van de meest voorkomende belastingen staan op de pagina tarieven. Op de belastingpagina’s staan uitgebreide tariefomschrijvingen. En de tarieven van de overige belastingen. Ga hiervoor naar het belastingoverzicht.
Zowel de eigenarenbelastingen als de gebruikersbelastingen zijn voor de eigenaar/verhuurder van het pand. Bij kamerverhuur delen huurders zaken als toilet, badkamer/douche of keuken. Bent u eigenaar van de woning en is het pand niet bestemd voor kamerverhuur. Dan kunt u bezwaar maken via Mijn RBG. Vermeld wel de huurders van het pand. Wij leggen de aanslag dan op aan de huurder(s).
De planning is als volgt:
januari: waterschapsbelasting 1 en 3 v.e (definitieve aanslagen).
februari: belastingaanslagen in de gemeente Delft, Schiedam en Vlaardingen (gebruikers en eigenaren)
maart-juni: de rest van de waterschapsbelastingen
In sommige gevallen ontvangt u de aanslag later. Bijvoorbeeld als nog niet al uw gegevens bekend zijn.
U ontvangt eerst een voorlopige aanslag. Nadat de definitieve gegevens bekend zijn, ontvangt u een definitieve aanslag.
U hebt meerdere vestigingen. De aanslagen gaan over verschillende adressen
De aanslag gaat over een ander jaar.
U bent eigenaar van het pand en uw bedrijf is ook in het pand gevestigd.
U hebt in het belastingjaar eerst de aanslag voor het eigendom gekregen. De definitieve gegevens voor het gebruik zijn pas na het belastingjaar bekend. Daarom ontvangt u deze aanslag later.
De definitieve gegevens zijn pas na het belastingjaar bekend. Ook kan uit een volledigheidscontrole blijken dat voor sommige adressen nog geen aanslag is opgelegd.
Het is voor u vervelend dat u hiermee achteraf wordt geconfronteerd. De kosten zijn echter wel al gemaakt. De wet biedt dan de mogelijkheid de aanslag alsnog op te leggen.
Wilt u uw aanslag in termijnen betalen? Kijk op de Betaalpagina voor meer informatie.
Wie de bedrijfsaanslag krijgt, is mede afhankelijk van welke bedrijfsbelasting u ontvangt. Bij veel belastingen krijgt degene die als gebruiker van een bedrijfsruimte in het nieuwe handelsregister staat de aanslag. Voor de eigenarenbelastingen is het Kadaster uitgangspunt. Natuurlijke personen gaan voor op rechtspersonen. Wie voor precariobelasting of leges de aanslag krijgt staat bij deze belastingen vermeld. Alle regels staan in de uitvoeringsregels voor het aanwijzen van belastingplichtigen.
Helaas is dat voor bedrijven nog niet mogelijk. U kunt uw aanslag wel inzien via Mijn RBG
Nee. We willen er zeker van zijn dat de aanslag op tijd wordt afgeleverd. Helaas is e-mail daarvoor niet altijd even betrouwbaar.
Dit hangt van veel zaken af:
Wel/geen eigenaar van het bedrijfspand
Bij eigendom de waarde van het bedrijfspand
Soort bedrijf (soort afvalwater)
Wel/geen voorwerpen op, boven of onder waterschaps- of gemeentegrond
Voor de volgende belastingen is de situatie op 1 januari bepalend voor de rest van het jaar.
Watersysteemheffing eigenaren
wegenheffing eigenaren
Onroerendezaakbelasting
Rioolheffing voor eigenaren
Bedrijven Investeringszone
U kunt het aanslagbiljet terugsturen. Zet ‘onbestelbaar retour’ op de envelop. U hoeft geen postzegel te plakken. Vermeld op de envelop de nieuwe eigenaar/gebruiker en de ingangsdatum. Weet u het nieuwe adres van de oude gebruiker/eigenaar? Dan graag ook dit op de envelop vermelden.
Degene die het eigendom heeft, maar ook degene die een zakelijk recht heeft. Denk aan vruchtgebruik, recht van gebruik en bewoning, opstalrecht, erfpacht en appartementsrecht.
Dit komt omdat de gemeente voor het ophalen van bedrijfsafval als ondernemer wordt gezien. De gemeente moet hiervoor BTW afdragen aan de Belastingdienst. Het BTW-bedrag van 21% staat apart op uw aanslagbiljet vermeld.
Dit is niet mogelijk. We volgen de gegevens van het Kadaster. Het Kadaster registreert de eigendommen van een of een maatschap op de privénamen.